By Syspirosi Atakton, Fri 25 November 2016, in category Programme
Το φεστιβάλ Φύλα τζαι Εξουσία οργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά που την Συσπείρωση Ατάκτων, μιαν αναρχική, αντί-εξουσιαστική ομάδα που εν ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση τζαι η οποία εδρεύκει στην Λευκωσία. Σκοπός μας ένει να συζητήσουμε τζαι θεωρητικά να επεκταθούμε πάνω στους μυριάδες τρόπους με τους οποίους τα φύλα, στις διασταυρώσεις τους με πολλαπλές κοινωνικό-πολιτικές τζαι πολιτισμικές κατηγορίες, αλληλεπιδρούν τζαι αυθαίρετα (ανα)παράγουν συστημικές ανισότητες σε σχέση με την εξουσία, αλλά τζαι να υπογραμμίσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι φωνές μας αντιστέκουνται στις ηγεμονικές δομές. Το φεστιβάλ Φύλα τζαι Εξουσία ούτε ουσιοκρατοποιεί ούτε φυσικοποιεί ταυτότητες ή βιώματα, αλλά επιδιώκει να σηματοδοτήσει, να κατανοήσει τζαι να αποδομήσει διάφορες κοινωνικές συστημικές εξουσιαστικές σχέσεις, προκειμένου να τους αντισταθεί. Άλλωστε, δαμέ έγκειται τζαι η πολιτική του σημασία. Η ευθύνη, η πλαισιοθέτηση τζαι η αυτο-αναφορικότητα εν πολλά σημαντικά στοιχεία της προσέγγισης του φεστιβάλ που επιδιώκει να αποκανονικοποιήσει τζαι να απονομιμοποιήσει εξουσιαστικές διαφορές τζαι κατηγορίες μέσα που ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ευφάνταστες παραστάσεις τζαι πολιτικά πάρτυ. Κοπιάστε! Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ούλλον τον Νιόβρη, ξεκινώντας που την Πέμπτη, 3 του Νιόβρη ως το Σάββατο, 26 του Νιόβρη.
Στο Kaymakκιν, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά
Το Φανερωμένης 70 παρουσιάζει το “Αστικές Λεπτομέρειες/ΛΟΥΝΑ“
Οι “Αστικές Λεπτομέρειες” / ΛΟΥΝΑ, βασίζονται στην ενεργοποίηση ξεχασμένων χώρων της πόλης και επιδιώκουν μέσα από εικαστικές δράσεις και συνεντεύξεις να αισθητοποιήσουν καταστάσεις και εποχές της πόλης και να ενεργοποιήσουν τη δημόσια μνήμη.
Μαρία Μαρσέλου (ΓΡΑΝΑΖΙ): “Φεμινιστικό Κίνημα και Ταξική Πάλη“
Απο τα πλαισια της κοινωνίας και της εργασίας εως τους κόλπους της οικογενειακης ζωής οι γυναίκες παλευουν με την άνιση αντιμετώπιση κ τον σεξισμο. Η ιστορία του φεμινιστικου κινήματος εχει να μας διδάξει πολλά και να καταδείξει οτι η ανισοτιμια των δυο φύλων είναι γέννημα της ταξικής κοινωνίας.
Σκόρπιες Σκέψεις Ενός Νεαρού Sex Worker (2016) Ελληνικοί Διάλογοι / English Subtitles
ντοκιμαντέρ μικρού μήκους - short documentary
Το θέμα της πορνείας είναι πάντα ένα θέμα αμφιλεγόμενο που δημιουργεί έντονες αντιδράσεις . Ο σκηνοθέτης Μενέλας σε αυτό το ντοκιμαντέρ μας παραθέτει τις απόψεις και σκέψεις ενός νεαρού gay sex worker στην Αθήνα του σήμερα.
Χώρα:Ελλάδα Παραγωγή: 2016 Σκηνοθεσία: Μενέλας Διάρκεια: 14′
Η δραστηριότητα αυτή έχει θέμα την ιστορία των γυναικών και αποτελεί ουσιαστικά μια διαφορετική “ξενάγηση” στην παλιά Λευκωσία. Διοργανώνεται από μια ομάδα γυναικών που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Ισότητας και Ιστορίας του Φύλου. Δεδομένου ότι η ιστοριογραφία της Κύπρου, τα μνημεία, τα αγάλματα, τα ονόματα των δρόμων, όλα προδίδουν ότι η γυναικεία παρουσία είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατη στις κυρίαρχες ιστορικές αφηγήσεις, η πρωτοβουλία επιχειρεί να κάνει ορατές κάποιες πτυχές της ιστορίας των γυναικών, με αφορμή συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης. Σημειώνουμε ότι θα χρειαστεί να διασχίσουμε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Η διαδρομή είναι κυκλική και έχει διάρκεια τριών περίπου ωρών. Αφετηρία και τέρμα: Γυμνάσιο Φανερωμένης (πίσω από εκκλησία Φανερωμένης). Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 99293800.
Θέκλα Κυρίτση: “Η εμφάνιση γυναικείων κινημάτων στην Κύπρο μέχρι τη δεκαετία του 1940“
Η ιστορία της πολιτικής και κινηματικής δράσης των γυναικών στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα άγνωστη, δεδομένου ότι η κυρίαρχη ιστορική αφήγηση χαρακτηρίζεται από την αορατότητα των γυναικών ή τη στερεοτυπική τους απεικόνιση, όταν και όπου αναφέρονται. Η παρουσίαση αυτή θα αποτελέσει μια εισαγωγή στην εμφάνιση γυναικείων κινημάτων στη σύγχρονη Κύπρο. Σε πρώτο επίπεδο θα εξετάσουμε τα πρώτα γυναικεία σωματεία, τα οποία ιδρύθηκαν από τη μεσαία και υψηλή αστική τάξη της ελληνοκυπριακής κοινότητας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Λίγες δεκαετίες αργότερα (τη δεκαετία του 1930) δημιουργήθηκαν παρόμοια γυναικεία σωματεία από μέλη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Θα αναφερθούμε συνοπτικά στη σχέση των σωματείων αυτών με την ανάπτυξη του ελληνικού και τουρκικού εθνικισμού, τη διαδοση των φεμινιστικών ιδεών και την αναπαραγωγή ταξικών και εθνικών διαχωρισμών μέσα από τη δράση τους. Ακολούθως, θα μεταφερθούμε στο εργατικό γυναικείο κίνημα. Θα δούμε την εμφάνιση του πρώτου γυναικείου μαρξιστικού πυρήνα γύρω στο 1926 - παράλλληλα με την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου - και τη συνύπαρξη σοσιαλιστικών και φεμινιστικών ιδεών. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με μια εισαγωγή στη δημιουργία των “Ενώσεων Εργαζομένων Γυναικών”, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με την μαζικοποίηση του συνδικαλισμού και της αριστεράς στο αντι-φασιστικό πλαίσιο της δεκαετίας του 1940.
Ελεάνα Αλεξάνδρου: Ποιητικό περφόρμανς “In a nut_she_ll”
Μια σύντομη παράσταση ‘spoken word’ από την χορεύτρια και περφόρμερ Ελεάνα Αλεξάνδρου. Αυτή η παρουσίαση είναι μέρος της σόλο παράστασης με τίτλο ‘In a nut_she_ll’που έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Sexpectations, 6ο Φεστιβάλ Open House Dance and Performance στη Λεμεσό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.bythewayproductions.com.