Φύλα τζιαι Εξουσία 5 - Το πρόγραμμα

By Syspirosi Atakton, Tue 07 November 2017, in category Programme

FKE5

Click here for the English version

Το φεστιβάλ Φύλα τζαι Εξουσία οργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά που την Συσπείρωση Ατάκτων, μιαν αναρχική, αντί-εξουσιαστική ομάδα που εν ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση τζαι η οποία εδρεύκει στην Λευκωσία. Σκοπός μας ένει να συζητήσουμε τζαι θεωρητικά να επεκταθούμε πάνω στους μυριάδες τρόπους με τους οποίους τα φύλα, στις διασταυρώσεις τους με πολλαπλές κοινωνικό-πολιτικές τζαι πολιτισμικές κατηγορίες, αλληλεπιδρούν τζαι αυθαίρετα (ανα)παράγουν συστημικές ανισότητες. Φέτος, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην αυτενέργεια των γυναικών, στην αναπαραγωγική δικαιοσύνη, στη λεσβιακή επιθυμία, τζαι στην κουήρ κυπριακή τέχνη. Στο κέντρο του αγώνας μας ένει για ακόμα μια φορά οι περιθωριακές φωνές τζαι η αντίστασή τους στις ηγεμονικές δομές εξουσίας. Το φεστιβάλ Φύλα τζαι Εξουσία ούτε ουσιοκρατοποιεί ούτε φυσικοποιεί ταυτότητες ή βιώματα, αλλά επιδιώκει να σηματοδοτήσει, να κατανοήσει τζαι να αποδομήσει διάφορες κοινωνικές συστημικές εξουσιαστικές σχέσεις, προκειμένου να τους αντισταθεί. Άλλωστε, δαμέ έγκειται τζαι η πολιτική του σημασία. Η ευθύνη, η πλαισιοθέτηση τζαι η αυτο-αναφορικότητα εν πολλά σημαντικά στοιχεία της προσέγγισης του φεστιβάλ που επιδιώκει να αποκανονικοποιήσει τζαι να απονομιμοποιήσει εξουσιαστικές διαφορές τζαι κατηγορίες μέσα που ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ευφάνταστες παραστάσεις τζαι πολιτικά πάρτυ. Κοπιάστε!

Πρόγραμμα διημέρου

Παρασκευή, 8 Δεκ. Σάββατο, 9 Δεκ.
19:00 Νάντια Ευθυμίου & Έλενα Πισσαρίδου: Γυναικεία μετανάστευση και σεξουαλική εργασία: αποσταθεροποιώντας τις λογοθετικές πλαισιώσεις του trafficking [ΕΛΛ/GR] 18:00 Erman Dolmacı – Ακτιβιστής Queer Cyprus: Διαθεματικότητες: Φεμινισμός, αντιμιλιταρισμός, οικολογία, αντικαπιταλισμός και βιγκανισμός [ENG/ΑΓΓ]
20:30: Rooftop Theatre Group Edep-siz 2.5 (performance) 19:30 Dayanışma & Συσπείρωση Ατάκτων: Αναπαραγωγική δικαιοσύνη και το δικαίωμα στην έκτρωση στη βόρεια και νότια Κύπρο [ENG/ΑΓΓ]
21:00 Ιωάννα Κουταλιανού: Απόψεις και αντιλήψεις βαθιά θρησκευόμενων ατόμων (Χριστιανών Ορθόδοξων) για την ομοφυλοφιλία [ΕΛΛ/GR] 20:30 Ελλάδα Ευαγγέλου, Νίκος Φιλίππου και Μαριλένα Ζακχαίου: Πρακτικές Κουήρ (Queer) στη Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη [ENG/ΑΓΓ]
22:00 Χαριτίνη Κυριάκου & Έλενα Βασιλείου: χαριτίνη+έλενα=lfe [ΕΛΛ/GR] 21:30 Εύη Τσελίκα: Εκσκαφή σκληρών δίσκων: Ματιές γυναικείων κυπριακών σωμάτων και φωνών σε ασαφή σειρά [ENG/ΑΓΓ]
23:00 Trash Your Gender closing party

Περιλήψεις

Γυναικεία μετανάστευση και σεξουαλική εργασία: αποσταθεροποιώντας τις λογοθετικές πλαισιώσεις του trafficking

Νάντια Ευθυμίου & Έλενα Πισσαρίδου

Για το ζήτημα της σωματεμπορίας, παρατηρούμε ένα πληθωρισμό ακαδημαϊκού λόγου που αφορά στη θυματοποίηση των γυναικών και στις πολιτικές του κράτους για πάταξη της σωματεμπορίας σε συμμόρφωση με διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες από την ΕΕ. Στη βάση αυτή, δημιουργείτε ένας Κυρίαρχος Λόγος (Discourse), ο οποίος, χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πολιτικών, τον έλεγχο των πληθυσμών και το βιοπολιτικό καλούπωμα των ανθρώπων και ειδικότερα της σκέψης, του φόβου και της συναίνεσης τους όσο αφορά σε έμφυλα πολιτικά ζητήματα που τίθενται ως ζητήματα ασφάλειας και ηθικής τάξης παρά ως ζητήματα ανθρωπίνων και φυσικών δικαιωμάτων. Ακόμα, πώς ο Λόγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαλιναγωγήσει τους πολίτες, με τρόπο που να εξυπηρετούνται κρατικά και διεθνή πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα. Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά το ζήτημα της εμπορίας προσώπων, από τη μια, ο Λόγος γίνεται το εργαλείο προώθησης μεταναστευτικών πολιτικών και ασφαλειοποίησης των συνόρων, και από την άλλη, μέσο για τον περιορισμό της γυναικείας κινητικότητας και καθορισμού του ρόλου και της σεξουαλικότητας της γυναίκας.

Edep-siz 2.5 (performance)

Rooftop Theatre Group

Το “Edep-siz 2.5” είναι ένα απόσπασμα από το περφόρμανς EDEP-SIZ II που έγινε στην Κερύνεια τον περασμένο Μάρτιο. Το έργο δημιουργήθηκε από την ομαδική δουλειά της σκηνοθέτιδος και των περφόρμερς. Αφετηρία του περφόρμανς ήταν η έρευνα και ανάλυση των έργων τέχνης που ήταν εγκατεστημένα στην έκθεση. Το “Edep-siz 2.5” εξερευνά τις διάφορες ταυτότητες και δυνατότητες που μπορεί να έχει ένα σώμα σε σχέση με το φύλο. Έχοντας εσφαλμένη αντίληψη ή καταπιέζοντας το φύλο μας, καταλήγουμε να έχουμε μια παραμορφωμένη άποψη του σώματος και της ταυτότητάς μας.

Απόψεις και αντιλήψεις βαθιά θρησκευόμενων ατόμων (Χριστιανών Ορθόδοξων) για την ομοφυλοφιλία

Ιωάννα Κουταλιανού

Η παρουσίαση θα είναι βασισμένη πάνω σε ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας το 2015. Η εν λόγω έρευνα πραγματεύεται την κοινωνική κατασκευή της ομοφυλοφιλίας από τους βαθιά θρησκευόμενους ορθόδοξους χριστιανούς στην Ελλάδα και τις απόψεις και αντιλήψεις τους απέναντι σε ομοφυλόφιλα άτομα. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή δεδομένων είναι οι ημιδομημένες συνεντεύξεις διάρκειας 30-80 λεπτών. Οι συνεντευξιαζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν τις γνώσεις τους γενικά για την ομοφυλοφιλία και το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις θέσεις τους απέναντι σε δικαιώματα και διεκδικήσεις των ομοφυλόφιλων και τέλος τις αντιλήψεις και θέσεις των ιδίων για την αντιμετώπιση των ομοφυλοφίλων στο κοινωνικό περιβάλλον αλλά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

χαριτίνη+έλενα=lfe

Χαριτίνη Κυριάκου & Έλενα Βασιλείου

Μια παραστασιακή διάλεξη με τις Χαριτίνη Κυριάκου και Έλενα Βασιλείου σε σχέση με τις αντιφάσεις και την (α)ορατότητα της γυναικείας και λεσβιακής επιθυμίας.

Διαθεματικότητες: Φεμινισμός, αντιμιλιταρισμός, οικολογία, αντικαπιταλισμός και βιγκανισμός

Erman Dolmacı – Ακτιβιστής Queer Cyprus

Η επανάσταση θα είναι διαθεματική ή δεν θα είναι η δική μου επανάσταση. Η ώρα έφτασε μονοθεματικοί ακτιβιστές. Δεν υπάρχει άλλου είδους αγώνας παρά ο δικός μας συλλογικός αγώνας.

Αναπαραγωγική δικαιοσύνη και το δικαίωμα στην έκτρωση στη βόρεια και νότια Κύπρο

Dayanışma & Συσπείρωση Ατάκτων

Στην κοινή παρουσίαση των Dayanışma και της Συσπείρωσης Ατάκτων θα συζητηθεί το θέμα των εκτρώσεων και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στη βόρεια και νότια Κύπρο.

Σαν Dayanışma, θα εισαγάγουμε μερικά κοινωνικο-πολιτισμικά, θρησκευτικά και νομικά ζητήματα του δικαιώματος στην έκτρωση στη βόρεια Κύπρο. Στο βόρειο μέρος του νησιού, το δικαίωμα στην έκτρωση έχει συζητηθεί και αναδυθεί στα ΜΜΕ μετά από διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Η έκτρωση θεωρούνταν πάντα ένα ζήτημα ταμπού, το οποίο δεν συζητιούνταν δημόσια, αλλά μάλλον θεωρούνταν «πρόβλημα» που θα έλυνε η γυναίκα πίσω από κλειστές πόρτες. Οι πολιτικοί, οι γιατροί και το κοινό γενικότερα δεν θεωρεί την έκτρωση σαν αναπαραγωγικό δικαίωμα της γυναίκας, αλλά, σύμφωνα με κοινωνικο-πολιτισμικές και θρησκευτικές απόψεις, θεωρείται σαν το δικαίωμα του εμβρύου στη ζωή. Η υπάρχουσα νομοθεσία επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν έκτρωση μέχρι τις 10 εβδομάδες κύησης, με τη συγκατάθεση του συζύγου αν είναι παντρεμένες ή των γονιών αν είναι κάτω των 18. Παρόλο που η παρούσα νομική κατάσταση είναι πολύ περιοριστική για τις γυναίκες, είναι γνωστό επίσης ότι αυτό δεν μπορεί καν να συμβεί στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γυναίκες συχνά καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία και αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλές τιμές, πράγμα που ξεκάθαρα δείχνει τη στενή σχέση μεταξύ πατριαρχίας και καπιταλισμού.

Σαν Συσπείρωση Ατάκτων, θα συζητήσουμε το ισχύον νομικό πλαίσιο στη νότια Κύπρο και την ιστορική του εξέλιξη. Εισάγοντας θεωρητικές πτυχές που σχηματίστηκαν από τα κινήματα απελευθέρωσης γυναικών, αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και «υπέρ της επιλογής», θα δούμε ζητήματα σχετικά με: την αυτενέργεια των γυναικών, τις πολιτικές του σώματος, τη συζήτηση γύρω από το δημόσιο και το ιδιωτικό, την υπαρξιακή ελευθερία, και άλλα συναφή. Το δικαίωμα στην έκτρωση δεν θα τεθεί σαν ο ύψιστος στόχος του κινήματος των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, αλλά σαν ένα κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για Αναπαραγωγική Δικαιοσύνη. Η ελευθερία του να λαμβάνονται αναπαραγωγικές αποφάσεις χωρίς το φόβο της ταπείνωσης ή τιμωρίας είναι αδιαχώριστη από τους αγώνες που γίνονται για να βελτιωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, ενάντια στο υπάρχον κρατικό και εκκλησιαστικό καθεστώς που παραβιάζει τη σωματική αυτονομία μας εντός του καπιταλισμού. Εξάλλου, ο αγώνας για αναπαραγωγική δικαιοσύνη είναι ταυτόσημος με τον αγώνα για τη διάσπαση κρατούντων διπόλων· είναι ταυτόσημος με την αμφισβήτηση της αρρενωπότητας σαν την επικρατούσα αντίληψη για το τι σημαίνει σκεπτόμενο υποκείμενο· είναι ταυτόσημος με την επανατοποθέτηση του ριζοσπαστικού, σκεπτόμενου, αυτενεργούς, θηλυκού υποκειμένου στο κέντρο δράσης.

Πρακτικές Κουήρ (Queer) στη Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη

Ελλάδα Ευαγγέλου, Νίκος Φιλίππου και Μαριλένα Ζακχαίου

Το πάνελ «Πρακτικές Κουήρ (Queer) στη Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη» θα διερευνήσει σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Κύπρο, οι οποίες διαταράσσουν τις ετεροκανονικές αφηγήσεις για τις οικογενειακές σχέσεις, τον εθνικισμό, την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά. Το πάνελ θα θέσει τα ερωτήματα: Ποιες μορφές καλλιτεχνικών πρακτικών μπορεί να θεωρηθούν κουήρ; Με ποιους τρόπους διαπραγματεύονται τις κουήρ ταυτότητες διαφορετικά είδη καλλιτεχνικών μέσων έκφρασης (καλές τέχνες, παραστατικές τέχνες, πολυμέσα); Πώς προσανατολίζονται Κύπριοι κουήρ καλλιτέχνες σε σχέση με την ετεροφυλόφιλη κουλτούρα; Πώς και προς πού προσανατολίζει τους καλλιτέχνες ο ίδιος ο τόπος/χώρος; Η Ελλάδα Ευαγγέλου θα συζητήσει τη κουήρ χρήση ποικίλων μέσων έκφρασης στα πλαίσια του έργου In-decent / Edep-Siz (Rooftop Theatre / ArtRooms). Ο Νίκος Φιλίππου και η Μαριλένα Ζακχαίου θα συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η έκθεση «Δωμάτια» της Χαριτίνης Κυριάκου, οι συμμετοχές της Δεσποινας Μιχαηλίδου στις περφόρμανς «Urban Drag» και «Μικρές Πατρίδες» και η έκθεση «Στης Μαρουδιάς» των Ρε Αφροδίτη οικειοποιούνται πρόσφορο χώρο και ανατρέπουν ετεροκανονικές λογικές.

Εκσκαφή σκληρών δίσκων: Ματιές γυναικείων κυπριακών σωμάτων και φωνών σε ασαφή σειρά

Εύη Τσελίκα

Τα τελευταία οχτώ περίπου χρόνια μαζεύω ιστορίες και εικόνες από την Κύπρο. Αρχαίες γυναικείες θεότητες, γυναίκες που ζούσαν τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώσεις εργαζομένων γυναικών του 20ου αιώνα, πορείες γυναικών, μετανάστριες και ακτιβίστριες αναδύονται. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες και εικόνες σχετίζονται με προσωπικά, ερευνητικά ή εικονικά ενδιαφέροντα, ενώ άλλες σχετίζονται με διάφορες εξερευνήσεις που έχω διαμορφώσει με συνεργάτες/συνεργάτριες. Η παρουσίαση θα συνυφάνει τις στιγμές αυτές εξερευνώντας το πώς καταννοούμε το σώμα και τη φωνή σε σχέση με το πώς ερμηνεύουμε την εικόνας της γυναίκας στην Κύπρο. Εξερευνώντας τους σκληρούς μου δίσκους, συνενώνω μια αφήγηση που αναλογίζεται ασαφείς κυπριακές θηλυκότητες και φεμινισμούς.

Τοποθεσία

Το φεστιβάλ Φύλα τζιαι Εξουσία πραγματοποιείται και φέτος στον Κοινωνικό Χώρο Kaymakκιν, στο Καϊμακλί, Λευκωσία. Βρίσκεται στην γωνιά της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και οδού Βασιλέως Παύλου, στα 50 μέτρα από το καφενείο Ο Πλάτανος. Περισσότερες πληροφορίες πρόσβασης βρίσκονται στην σελίδα του κοινωνικού χώρου

Γλωσσική υποστήριξη

Στις εκδηλώσεις μας πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε επί τόπου ψιθυριστή διερμηνεία.